A Mennyországról Gyermekeknek: Miért kel vágyakozással tekintenünk a Mennyország felé? (Heaven for Kids Introduction: Why Should We Look Forward to Heaven?)

A Mennyország polgárai vagyunk, ahol a mi Urunk Jézus Krisztus él, és sóvárogva várjuk, hogy vissztérjen értünk a mi Megváltónk. – Filippi 3:20

“Gyémánt az egyszarvú felkiáltott: Végre hazatértem! Ez az igazi otthonom! Ide tartozom. Ez a fold, amit világéletemben kerestem, bár mostanáig nem ismerhettem. Azért szerettük a régi Narniát, mert néha-néha kicsit hasonlított erre. Nyihahaaa! Egyre feljebb! Egyre beljebb!”

– C.S.Lewis, A végső ütközet -

Miért van szükségem arra, hogy a Mennyországra gondoljak?

Feltételezzük, hogy az anyukád vagy apukád közli veled, hogy új helyre költöztök. Mi lenne az első dolog, amit tennél? Kérdéseket tennél fel, ugye? Tudni akarnád, hogy ki, mit, mikor, hol hogyan, miért arról a helyről, ahová költözni készülnétek.

Képzeld el, hogy a NASA csapatának tagja vagy és egy őt éven át tartó küldetésre indulsz a Marsra. A nehéz kiképző időszak után végre leszögezik az indulás dátumát. Ahogyan elstartol a rakéta veletek egy másik asztronauta megkérdezi: Mit tudsz a Marsról?

Képzeld el, hogy válaszul csak felvonod a vállad és azt mondod: “Semmit. Mi sohasem beszltünk erről. Majd meglátom mi lesz ott, amikor megérkezem.” Mit gondolsz, megtörténhetne ez a valóságban is? Ugye, szerinted sem történhet ilyen.

A képzésed része kell legyen, hogy felkészít arra ahelyre, ahol a következő öt évet tölteni fogod. Heti 7nap 24 órájában beszélnél a Marsról, ugye? Végső soron ez volt a célod!

Talán egyszer azt mondtad, “Elhiszem, hogy Jézus meghalt a bűneimért” (Erről többet is olvashatsz a 10. fejezetben). Talán már kérted az Ő bocsánatát, és Benne bízva élsz. Ha ezt valóban őszintén megtetted, a Biblia azt igéri, hogy a Mennyország lesz az új otthonod. Jézus maga mondta ezt: “Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet kszíteni a számotokra. És ha majd elmentem és helyet készítettem nektek, ismét eljövök és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok ti is ott legyetek.” (János ev. 14: 2-3).

Amikor a családommal kirándulni megyünk, szeretjük előre tudni, hogy milyen a hely, ahová menni fogunk. Amikor a vakációnkat tervezzük, megnézünk útikönyveket, térképeket, weboldalakat a látnivalókkal kapcsolatosan, igyekszünk mindent megtudni a helyről, ahová készülünk.

Előre tudni dolgokat a Grand Kanyonról vagy a Disney World ről vagy egy nyári táborról izgalommal tölt el és segít abban, hogy jobban várjuk azt, hogy ott legyünk. A Biblia azt mondja, hogy : “De az Ő igérete szerint új egyet és új földet várunk, amelyben igazság lakik.” (2. Péter 3:13). De hogyan is vágyakozhatnánk egy hely után, aminek nem ismerjük néhány különleges látnivalóját?

Tehát, a Mennyország – vagy ahogyan ez az igevers nevezi “az új ég és új fold” – egy napon az otthonod lesz, hát nem lenne nagyszerű már most mindent megtudni róla, amit csak lehet? Így egész életeden át vágyakozhatsz arra, hogy megérkezz a helyre, amely örökre az otthonod lesz!

Erről szól ez a könyv.

Hát nem elég csak arra gondolni, hogy Jézussal leszel?

Mindannyian egy szemly számára lettünk megalkotva, és ez így igaz egy adott helyre is. Jézus a szemly és a Mennyország a hely.

Jézus a Mennyben él és a számunkra is készít ott egy helyet. Így tehát, amikor vágyakozva tekintünk arra, hogy az Úr Jzussal leszünk, ugyanúgy vágyakozással kell tekintsünk a Mennyországra is. Miért? Mert a Menny az a hely, ahol Vele élhetünk. Így bármikor arra gondolunk, hogy Jézussal lehetünk, mindíg a Mennyországra is gondolunk, és bármikor a Mennyországra gondolunk, Jézusra is gondolnunk kell.

Mit is várok igazából?

Valóban várod, hogy a Mennybe érj? Talán hetven vagy nyolcvan év múlva, ugye? Miután mindent megtettl, amit szerettél volna.

Gondolj csak más dolgokra, amik eljövetelét várod:

  • Karácsony vagy más ünnep
  • A születésnapod, a testvéred születésnapja vagy a kutyád születésnapja
  • ELmenni a kedvenc helyedre (pl. vivpark, strand, az erdő, egy folyó, vagy a Sea World vagy kalandparkba)
  • Az utolsó iskolai nap és a vakáció kezdete
  • Megnézni egy filmet, amiről azt mondták, hogy nagyon nagyon jó
  • Megvenni a legújabb könyvét egy kedvelt írótól

Miért várod ezeket a dolgokat? Talán azt mondod, “Hát micsoda kérdés ez, a válasz magától értetődő”. Mivel már tudsz ezekről a dolgokról, használod az Istentől kapott képzelőerődet, már már érzed az ízeket, illatokat, látod a szemeid előtt azt a sok jót, ami rád vár.

Például, ha a szülinapod közeleg, már-már látod magad előtt a csoki tortát vastag krémmel és hallod a barátaid nevetését, elképzeled az ajándékokat. Talán az unokatestvéreidet, nagynénidet vagy nagybácsidat szeretnéd már látni, és ezért várod a szülinapod vagy csak sok ajándékra számítasz.

Figyelj csak, a Mennyországot várni sem különbözik ettől. Sőt, a Mennyországot várni sokkal job, mint várni a karácsonyt vagy a szülinapodat! Mégis, sok embernek nehéz ezt elhinni, mert nem tudják elgondolni, hogy milyen lehet a Menny. Éppen ezért, talán nem is vágyakoznak a szívükben igazán.

Te hogy vagy ezzel?

Mit hisznek az emberek a Mennyországról?

Ha már az elképzelésnl tartunk, te hogyan írnád le, hogy milyen a Mennyország? Az izgalmas és örömteli szavakat is használnád?

Talán meglephet a dolog, hogy sok ember nem talál örömet abban, ha a Mennyországra gondol. Azon csodálkozol, hogy miért? Hát, vannak, akik éppen azért nem vágynak oda megérkezni, amilyennek elgondolják a Mennyországot.

Gary Larson egy széles körben elterjedt képet mutat a Mennyországról az egyik Far Side mesében. Ebben egy ember az angyalszárnyakkal és glóriával egy felhőn üldögél, nem tesz semmit és nincs senki körülötted. Annak az embernek a képére hasonlít, aki egy lakatlan szigetre sodródott, unatkozik, mert egyáltalán nincs mit tennie. Egy gondolatbuborék elárulja, hogy az jár a fejében: “Bárcsak hoztam volna magammal egy újságot!”

Te is így képzeled el a Mennyországot? Vagy van talán olyan ismerősöd, aki így képzeli el? Sok ember attól tart, hogy a Mennyország… hát unalmas egy hely lesz.

Talán fiatalabb korodban láttad a filmet, hogy Minden kutya a mennybe jut. Charles B. Barkin (Charlie), aki egy németjuhász kutya, a Mennybe jut, mivel mindenki azt hiszi, hogy minden kutya a Mennybe jut. Azonban Charlie nem szeretne a Mennyben maradni. Vajon, miért nem? Hát azért, mert ott nincsenek meglepetések – nincs semi izgalmas. Minden előrelátható. Még a hőmérséklet is stabil 23 celsius (73 Fahrenheit) fok, ami nagyon unalmasnak hangzik Charlie számára. Ő jobban szereti a földi élet izgalmait, mint egy örökkévalóságon át lebegni egy felhőn, angyalszárnyakkal s glóriával. Ezért ő visszautasította a Mennyországot, hogy újra a földön élhessen.

A következő részben (Minden kutya a Mennybe jut 2), Charlie megosztja a Mennyel kapcsolatos szorongásait, amikor ezt énekli: “Tulságosan mennyei itt. Túl békés és paradicsomi”. Más szavakkal azt mondja el, hogy túl unalmas ez számára.

Kiszámítható, unalmas? Vgtelen évek sora, miközben minden a régi? Senki sem vágyakozna ez után.

Hát, azért van néhány jó hírem a számodra. Charlie mindent rosszul értett. A Mennyország egyáltalán nem ilyen. Nem bizony!

Olvstad valaha Pán Péter történeteit úgy, hogy arra gondoltán, milyen szívesen lnl egy olyan szép és varázslatos helyen, mint Sohaország – csak természetesen Hook kapitány és a gonosz kalózok nélkül? A Mennyország bármikor túlszárnyalja Sohaország különlegességét! Hogy honnan tudom? Hát onnan, amit a Biblia mond róla.

Ezért, ez a könyv egy másik nézőpontot ad a Mennyről: mint olyan helyről, amelyről érdemes gondolkodni és beszélgetni, tulajdonképpen, ha egyszer megérted, amit a Biblia mondd a Mennyről, nem tehetsz mást, rögtön oda vágyik majd a szíved!

 

Why Should We Look Forward to Heaven?

We are citizens of heaven, where the Lord Jesus Christ lives. And we are eagerly waiting for him to return as our Savior.

Philippians 3:20

[Jewel the Unicorn] cried: “I have come home at last! This is my real country! I belong here. This is the land I have been looking for all my life, though I never knew it till now. The reason why we loved the old Narnia is that it sometimes looked a little like this. . . . Come further up, come further in!”

C. S. Lewis, The Last Battle

Do I really need to think about Heaven?

Suppose your dad or mom told you that you were moving to a new place. What’s the first thing you’d do? Ask questions, right? You’d want to know the who, what, when, where, and why about the place where you were going to live.

Now pretend you’re part of a NASA team preparing for a five-year mission to Mars. After a period of heavy-duty training, the launch date finally arrives. As the rocket lifts off, one of the other astronauts says to you, “What do you know about Mars?”

Imagine shrugging your shoulders and saying, “Nothing. We never talked about it. I guess we’ll find out when we get there.” Think that would happen? Not likely, right? Part of your training would have prepared you for where you would be living for the next five years. You would have talked about Mars 24/7, wouldn’t you? After all, that’s where you were headed!

Maybe at some point you’ve said, “I believe Jesus died for the wrong things I’ve done” (more about that in chapter ten). Perhaps you’ve already asked for his forgiveness and placed your trust in him. If so, the Bible promises that Heaven will be your future home. Jesus said so himself. “There is more than enough room in my Father’s home. If this were not so, would I have told you that I am going to prepare a place for you? When everything is ready, I will come and get you, so that you will always be with me where I am” (John 14:2-3).

When my family goes on a trip, we like to know in advance what it’s like where we’re going. If we’re planning a vacation, we look at the brochures and maps and Web sites. We learn about the attractions—all the things that make it a place we want to visit.

Finding out in advance about the Grand Canyon or Disney World or summer camp helps us get excited and look forward to going there. The Bible says, “We are looking forward to the new heavens and new earth he has promised, a world filled with God’s righteousness” (2 Peter 3:13). But we won’t really look forward to that place unless we know something about its attractions before we get there, right?

So if Heaven—or as that verse calls it, “the new heavens and new earth”—will be your home someday, wouldn’t it be great to learn all you can about it now? That way you can spend your whole life looking forward to the place that will be your home forever!

That’s what this book is all about.

Isn’t it enough just to think about being with Jesus?

Each of us is made for a person. And we’re also made for a place. Jesus is the person. Heaven is the place.

Jesus lives in Heaven and is getting a place ready for us there. So if we look forward to being with Jesus, that’s the same as looking forward to Heaven. Why? Because that’s where we’ll be with him. So whenever we think about being with Jesus, we’re thinking about Heaven. And whenever we think about Heaven, we should be thinking about Jesus.

What do I look forward to?

Are you really looking forward to going to Heaven? Maybe in seventy or eighty years, right? After you’ve done all the things you want to do.

Think about some things you do look forward to:

  • Christmas or another favorite holiday
  • Your birthday, your sister’s birthday (well, maybe not), or even your dog’s birthday
  • Going to your favorite place (like a water park, the beach, the woods, the river, or maybe SeaWorld or Six Flags)
  • The last day of school and the start of summer vacation
  • Seeing a movie you’ve been told is really, really good
  • Getting the next book in your favorite series

Why do you look forward to those things? “Duh,” you might say. The answer is obvious. Because of what you already know about these things, you use your God-given imagination. You can almost taste, feel, smell, hear, and see all of the wonderful things you expect.

For example, if your birthday’s coming up, you might taste, feel, smell, hear, and see chocolate cake with thick frosting, the laughter of friends, and presents. Maybe you’re looking forward to seeing cousins, aunts, and uncles you haven’t seen in a while. Or perhaps you’re counting on getting lots of cool presents.

But guess what? Looking forward to Heaven is no different. In fact, looking forward to Heaven is even better than looking forward to Christmas or your birthday! Yet many people find that hard to believe because they don’t know how to picture Heaven. They don’t know how to look forward to it.

Does that describe you?

What do people believe about Heaven?

Speaking of describing, what are some words you would use to describe Heaven? Would fun and exciting be words you’d use?

It might surprise you to discover that many people find no joy at all when they think about Heaven. Wondering why? They don’t look forward to going there because of what they believe Heaven is like.

Gary Larson showed a common view of Heaven in one of his Far Side cartoons. In it a man with angel wings and a halo sits on a cloud, doing nothing, with no one nearby. He has the expression of someone stuck on a desert island, bored because he has absolutely nothing to do. A caption shows what he’s thinking: “Wish I’d brought a magazine.”

Is that your view of what Heaven will be like? Or is it what someone you know thinks? Many people fear that Heaven will be . . . well, boring.

When you were younger, maybe you saw the movie All Dogs Go to Heaven. Think w-a-a-a-y back. Charles B. Barkin (Charlie), a German shepherd, goes to Heaven because, of course, everyone thinks “all dogs go to Heaven”! But Charlie doesn’t want to be in Heaven. Why? Because there are no surprises—no exciting ones anyway. Everything is predictable. Even the temperature is a steady seventy-three degrees Fahrenheit, which sounds boring to Charlie. He prefers the excitement of life on Earth to an eternity of floating on a cloud, wearing wings and a halo. So he ditches Heaven to return to Earth.

In the sequel (All Dogs Go to Heaven 2), Charlie explains his frustrations with Heaven when he sings, “It’s too heavenly here. It’s too peaceful and paradise-like.” In other words, Heaven is too dull for him.

Predictable? Boring? Endless years of the same old, same old? No one would look forward to that!

Well, I’ve got some good news for you. Charlie got it all wrong. Heaven is not like that at all. No way!

Have you ever read any of the books about Peter Pan and wished you could live in a beautiful, magical place like Neverland—but without Captain Hook and all the mean pirates? Well, Heaven is a better place than Neverland any day. How do I know? From what the Bible says about it.

That’s why this book provides another view of Heaven: as a place worth thinking and talking and dreaming about. In fact, once you understand what the Bible really says about Heaven, you can’t help but look forward to living there!

Photo by olia danilevich

Randy Alcorn (@randyalcorn) is the author of over sixty books and the founder and director of Eternal Perspective Ministries